IMPRESSIE 2023

Circulaire haven Rotterdam – SmartPort Summit 2023
‘Van abstracte ambities naar concrete kansen’ 

23 november 2023

Voor het voortbestaan van de Rotterdamse haven is de transitie van een lineaire naar circulaire economie essentieel. We moeten efficiënter met (schaarse) grondstoffen en materialen omgaan. Alleen op die manier kunnen we de gewenste CO2-reductie van 55% in 2030 realiseren en in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Om deze doelen te behalen moeten bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen optrekken.

Wat hebben we gedaan?
Tijdens de SmartPort Summit zijn we aan de slag gegaan met het omzetten van abstracte ambities naar concrete kansen en acties voor de Rotterdamse haven. In de Rotterdamse haven zijn al veel initiatieven op het gebied van circulariteit, bijvoorbeeld in de maritieme maakindustrie, de grondstoffentransitie en in de logistieke sector. Maar wat is er nu écht nodig voor opschaling naar een volledig circulaire haven? Waar moet Rotterdam zich op richten? Wat zijn de kansen en uitdagingen? En welke kennis ontbreekt er nog?

Na een ochtend met interessante kennissessies over verschillende onderzoeksprojecten, zijn we in de middag zijn geïnspireerd door twee interessante sprekers. Prof.dr. Michael Braungart, circulair expert en mede-grondlegger van het ‘Cradle-to-cradle’ concept sprak over zijn visie. En Roy op het Veld, journalist en toonaangevende auteur gaf ons inzicht in de complexiteit van het klimaatvraagstuk, de invloed van geopolitieke ontwikkelingen en het effect daarvan op de samenleving en het bedrijfsleven. Ook zijn we ’s middags in break-out sessies aan de slag gegaan met actuele, circulaire praktijkvoorbeelden uit de Rotterdamse haven.
Uiteraard was er tijdens de Summit genoeg ruimte om bij te praten met oude bekenden en nieuwe contacten te ontmoeten.

Opschaling naar een volledig circulaire haven
In de Rotterdamse haven zijn al veel initiatieven op het gebied van circulariteit, bijvoorbeeld in de maritieme maakindustrie, de grondstoffentransitie en in de logistieke sector. Maar wat is er nu écht nodig voor opschaling naar een volledig circulaire haven? Waar moet Rotterdam zich op richten? Wat zijn de kansen en uitdagingen? En welke kennis ontbreekt er nog? Genoeg vragen waar we tijdens de SmartPort Summit mee aan de slag zijn gegaan!

Om nog even na te genieten van deze dag vind je hieronder de aftermovie en een foto impressie.

* Wil je een van deze beelden gebruiken voor publicatie? Neem dan altijd eerst even contact met ons op per mail: communicatie@smartport.nl.