PROGRAMMA

Ruimte voor Transitie
Er spelen in de tijd verschillende dilemma’s. Hoe geven wij de energietransitie een plek en wat betekent dit voor de inpassing van huidige en nieuwe activiteiten in 2030, 2040 maar ook in 2050? Welke impact heeft dit op de infrastructuur en het transport van goederen en producten naar het achterland? Hoe kan digitalisering hier versnelling in brengen? Maar vooral wat betekent dat voor jouw activiteiten in de haven?’

Programma

TijdstipProgramma-onderdeel
12.00 - 13.00 uurOntvangst in Ahoy met lunch
13.00 - 13.10 uurWelkom met Elisabeth van Opstall, directeur SmartPort en Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam onder leiding van host Suze Gehem
13.10 - 13.40 uurTeam SmartPort 'trapt af'! Onder leiding van Dirk Koppenol leggen de projectontwikkelaars van SmartPort uit hoe de trends terugkomen in de SmartPort onderzoeken.

Dirk Koppenol, Portfolio Manager
Anique Kuijpers, Projectontwikkelaar Logistics
Mel Valies, Projectontwikkelaar Energy & Industry
Wiebe de Boer, Projectontwikkelaar Futureproof Port Infrastructure
13.40 - 13.45 uurInspiratie on screen met suprise speaker
13.45 - 14.00 uurOp naar de break-out sessies!
14.00 - 15.30 uurBreak-out: Port Constructor game
Port Constructor is een serious game, een speelomgeving over het beheren en ontwikkelen van een haven. Is er wel genoeg ruimte in de haven voor alle nieuwe activiteiten? Hoe creëren we nieuwe ruimte? Wat is het gevolg van onze keuzes? De game daagt je uit keuzes te maken en daarbij rekening te houden met de drie p’s van people, planet en profit. Hoe zal de Port of the Future er in 2030, 2040 en 2050 uitzien?
15.30 - 16.00 uurPauze
16.00 - 16.20 uurWat is het gevolg van onze keuzes? Terugblik op de break-out sessies
16.20 - 17.20 uurKeynote presentatie: Guided by the future door Thomas Rau
Thomas is ondernemer, architect , innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet wat er op dat moment haalbaar is.
17.20 - 17.30 uurAfsluiting
17.30 - 18.30 uurDrinks & snacks en live netwerken

Dagvoorzitter Suze Gehem

Suze Gehem is oprichter/directeur van De Groene Grachten, voorzitter van Stichting Rooftop Revolution en oprichter van Green Light District. Suze is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter. Op enthousiaste en gepassioneerde wijze vertelt Suze haar verhaal in de media en op het podium.

Suze richtte De Groene Grachten op samen met Wubbo Ockels, met de missie: “Als een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het overal!”. Haar eerste project was het succesvol verduurzamen van een rij van zes grachtenpanden. Inmiddels werkt ze met haar team aan het verduurzamen van historische panden in binnen- en buitenland, waaronder forten, kerken, musea, theaters, boerderijen en woningen. In de afgelopen jaren werden honderden projecten van duurzaam advies of uitvoerbegeleiding voorzien, zoals de aardgasvrije studentenvereniging L.A.N.X., waar inmiddels wordt verwarmd met warmtepompen en de restwarmte van de bierkoeling. Ook werkt ze met haar team aan gebiedsgerichte aanpakken, zoals de verduurzaming van de 45 panden op de Zaanse Schans en Paleis Soestdijk. Het nieuwste project uit haar koker gaat er samen met tientallen partners voor zorgen dat het Red Light District de komende jaren tot Green Light District wordt gemaakt.

 

Keynote speaker Thoms Rau
Thomas Rau is ondernemer, architect, innovator, inspirator en visionair. Zijn motto is ‘guided by the future’. Hij laat zich in al zijn handelen leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is.

Rau levert al jaren een grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur en aan de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffen schaarste. Bij zijn woorden voegt hij ook daden; met zijn architectenbureau RAU heeft hij diverse innovaties en nieuwe standaarden opgezet op het gebied van CO2-neutraal, energieneutraal en energiepositief bouwen en recentelijk ook voor de circulaire architectuur.

Thomas Rau benoemt de opgaven van morgen en weet met zijn enthousiasme, energie én humor zijn publiek en opdrachtgevers te overtuigen van de ingrijpende stappen die nodig zijn om de omslag van duurzaamheid naar levensvatbaarheid te maken.

Rau laat zien dat het energieprobleem in wezen oplosbaar is. Hernieuwbare energie genoeg, het is een kwestie van de juiste houding. De in rap tempo toenemende schaarste aan grondstoffen is veel nijpender. Als ondernemer ziet hij hierin geen bedreiging maar een uitdaging. Omdat verspilling van grondstoffen een mondiaal fenomeen is wil hij verder gaan dat het werken op gebouwniveau en is zich gaan richten op het sluiten van grondstoffenkringlopen.

Initiatiefnemers van SmartPort